Džudista Milichovský prehral v Baku s Gruzíncom Margianim a vypadol

26.06.2015 Celý región

Baku 26. júna (TASR) - Na 1. európskych hrách, ktoré boli zároveň aj majstrovstvá Európy, sa ako prvý z trojice slovenských džudistov predstavil Matúš Milichovský. V hmotnosti do 81 kg vydržal síce na tatami s Gruzíncom Margianim celých päť minút, no v úplnom závere prehral na ippon.

Milichovskému prisúdil žreb ťažkého súpera v podobe 21-ročného Gruzínca Ušangi Margianiho, ktorý sa nedávno v Baku na turnaji Grand Slamu prebojoval až do finále. Od začiatku to bol tvrdý boj o úchop, Gruzínec bol neobyčajne silný v postoji, no napriek tomu ho Milichovský dvakrát prinútil k tvrdej obrane a dostal do pasivity. Kým Milichovský mal na konte dve šidá za napomínanie, jeho súper len jedno, v konečnom dôsledku však rozhodlo najskôr juko, a potom držanie Gruzínca a ippon.

Slovák krátko pred koncom prehodil svojho súpera na zem, rozhodcovia mu najprv udelil juko na 1:1, no následne ho zrušil. "Myslím si, že to malo byť jukom, ale rozhodca to posúdil asi tak, že súper padol na brucho. Tým pádom som stále prehrával a do konca zostávalo 20 sekúnd," povedal o rozhodujúcom momente.

Milichovský ťahal zo začiatku za kratší koniec, ale postupne sa súperovi vyrovnal. "Poznám ho, no má taký nevyspytateľný štýl, keďže Gruzínci sú silní a dokážu sa biť aj doprava aj doľava. Zo začiatku som nevedel, čo by na neho mohlo platiť, až potom som prebral iniciatívu. Rozhodli maličkosti a Gruzínec si to už v závere postrážil. Dalo sa s ním bojovať. Škoda, rozhodla jedna chyba," pokračoval.

Hry v Baku sú zároveň majstrovstvami Európy, ale s lepšou konkurenciou ako tomu býva zvyčajne. "V jednej váhovej kategórii je približne rovnaký počet ako normálne, je nás tu asi 40. No kvalita je tu vyššia, keďže sem prišlo prvých 40 ľudí z rebríčka, sú tu teda najlepší džudisti z Európy. Je to tu dobre zorganizované, vlastne taká obdoba olympiády. Máme výborné podmienky a k dispozícii všetko, čo chceme. Sú tu milí ľudia," dodal Milichovský.
 

Vyberte región